שימוע לפני פיטורים זאת זכות שיש לכל עובד בישראל. השימוע נועד למנוע פיטורים רק מחמת זעם או כעס רגעי ולחייב את המעסיק לטעון לסיבה מוצדקת לפיטורים של העובד. מצד שני לעובד ניתנת האפשרות לשלול את הסיבה הזאת ולהגן על מקום העבודה שלו או להיות זכאי לפיצויים מהמעסיק.
שימוע לפני פיטורים הוא תהליך שכל מעסיק חייב לערוך מול עובד שהוא מעוניין לפטר. התהליך הזה נועד כדי למנוע פיטורים ללא סיבה מוצדקת או מטעמים פסולים. כמובן שקיום שימוע לפני פיטורים חייב להתקיים על פי החוק ועם נוהל שהוגדר לשם כך.
איך מתנהל שימוע לפני פיטורים?
שימוע לפני פיטורים מתנהל בצורה שהוגדרה בחוק:
- על המעסיק לתת לעובד זימון לשימוע עם מספיק זמן להתכונן לכך – את השימוע נהוג לתאם לטווח של 24-72 שעות מיום מסירת הזימון ובמידת הצורך לתת לעובד הארכת זמן להתכונן לשימוע, אם יבקש זאת.
- על המעסיק לאפשר לעובד לצרף אסם נוסף מטעמו בשיחת השימוע – אותו אדם יכול להיות עורך דין דיני עבודה שמייצג את העובד, חבר וועד העובדים בעסק, בן משפחה או חבר קרוב וכן הלאה.
- על המעסיק לפרט לעובד את הסיבות לכך שהוא עומד בפני פיטורים – הסיבות הללו חייבות להצדיק פיטורים של העובד ויש לתמוך בהם בהוכחות ו/או עדויות לכך. "סתם כך" איננה סיבה לפטר עובד.
- על המעסיק לתת לעובד אפשרות להשמיע טענות להמשך העסקתו – לא רק זאת, אלא שעל המעסיק להיות קשוב לעובד ועם פתיחות לשמוע את דבריו. השימוע הוא סוג של דיון ולא מעמד של צד אחד בלבד ולכן חשוב שיהיה רצון של ממש לשמוע את העובד.
- על המעסיק ליידע את העובד מה החליט בעניינו – יש לעשות זאת בפרק זמן סביר לאחר השימוע ולא מיד בסיומו, אלא לאחר שהמעסיק יחשוב על כך עם עצמו לפחות מספר שעות או יממה ומעבר לכך.
חשוב להקפיד על כל נקודות המפתח הללו כדי שהשימוע יהיה בעל תוקף ולא יהיה פסול מבחינת בית הדין לעבודה.
איך מתכוננים לשימוע לפני פיטורים?
כל עובד שרוצה לשמור על מקום העבודה שלו או לשלול את הסיבות של המעסיק לפיטורים שלו חייב לשטוח את הטענות שלו במהלך השימוע.
בדיוק לשם כך יש לו יומיים לפחות בד"כ להתכונן לשימוע. בזמן זה הוא יכול להתכונן לשימוע עצמאית, בעזרת נציג וועד העובדים או באמצעות עורך דין דיני עבודה שהוא שוכר לקבלת יעוץ או ייצוג משפטי במידת הצורך.
התכוננות לשימוע צריכה להיות על בסיס הסיבות שהמעסיק מציג לו בזימון לשימוע. המעסיק אמור לציין כבר בזימון על הסיבות לעריכת השימוע ולרצון לפטר את העובד. על פי המידע הזה העובד יתכונן לשימוע שלו.
מומלץ להביא לשימוע מסמכים, עדויות או הוכחות לכך שטענות המעסיק לא נכונות או מוצדקות ושיש סיבה טובה שהעובד ימשיך לעבוד באותו המקום.
יש חשיבות רבה למוכנות העובד ולהצגת הטענות שלו כפי שצריך למקרים של פיטורים לאחר השימוע ורצון שלו לתבוע פיצוים מהמעסיק בשל כך. בית המשפט ירצה לראות שאכן היו לעובד טענות מוצדקות שהציג בפני המעסיק בשימוע. טענות שלא עלו במהלך השימוע לא יהיו רלוונטיות במקרה של משפט ולכן חשוב שאת כל מה שאפשרי, יציג העובד עוד בשימוע ויוודא שהדבר נרשם בפרוטוקול השימוע.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עו"ד שאול מוש – עורכי דין לדיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי, הגנה וייעוץ לעובדים ומעסיקים בצפון הארץ. אם אתם מחפשים עורך דין דיני עבודה בחיפה או עורך דין דיני עבודה בקריות – המשרד הוא הכתובת!