נושים במדינת ישראל כבר יודעים שתהליך גביית חובות מאדם אשר חייב להם כסף, בין אם מדובר על עסק או אדם פרטי, הוא עניין מורכב וארוך בדרך כלל. הדרך המומלצת עבור נושים היא לא לבזבז זמן יקר ולפנות לשירותי עורך דין גביית חובות שיכול לקצר עבורם את התהליך במסגרת כל הכלים העומדים לרשותו.
שכירת שירותי עורך דין היא צעד כמעט בלתי נמנע עבור רוב הנושים בישראל. גביית חובות מאדם שאיננו מעוניין לשלם את החוב שלו איננה פשוטה כאשר מתנהלים ללא עורך דין גביית חובות שיכול להעניק יעוץ וליווי משפטי שיעזור לטפל בעניין. במרבית המקרים מדובר על גביית חובות לעסקים שחזרו להם שקים של לקוחות. גביית חובות אבודים יכולה להיות בעלת משמעות רבה לכל בעל עסק ואסור להקל ראש בכך.
חשוב לציין שיש מי שבוחרים בהתנהלות נגד חייבים באופן ישיר וללא עורכי דין לגביית חובות וזאת במטרה לקצר את התהליך כולו. הם לרוב יפנו להוצאה לפועל בדרישה של פתיחת תיק נגד החייב. הדבר אפשרי כמובן אבל מניסיון רב שנים תמיד כדאי לערב עורך דין בעל ידע וניסיון שיכול לפעול בדרכים יותר אפקטיביות ומהירות מול החייבים.
איך מתנהל הליך גביית חובות עם עורך דין?
הליך של גביית חובות מלקוחות עם עורך דין כולל כמה שלבים של פעולה:
- מכתב דרישה – מכתב דרישה לתשלום חוב הוא הצעד הראשון בתהליך. המכתב מפרט את גובה החוב ודרישת תשלום שלו עד לתאריך מסוים כולל אזהרה מה ייעשה אם לא יטופל התשלום.
- משא ומתן – במקרים בהם יש היענות חיובית של החייב לשלם את החוב, ינוהל משא ומתן לגבי הסדר תשלום שמקובל על כל הצדדים ובמטרה לסיים את התהליך עוד בשלב זה. במקרה ולא כך המצב, עוברים לשלב הבא.
- תביעה לבית המשפט – במידה והחייב מתעלם מפניית עורך הדין או מסרב לשלם את החוב שלו, יש את האפשרות לפנות לבית המשפט. הפנייה תכלול מסמכים רלוונטיים, אישורים על שקים שחזרו, הזמנה לדין ואישור מסירה לחייב.
- ייצוג בבית משפט – עורך הדין ייצג את הנושה מול החייב או עורך דינו בבית המשפט. השלב הבא תלוי בפסיקת בית המשפט. אם החייב יימצא חייב, הוא יידרש לשלם את החוב שלו ואם להיפך, הוא ייצא זכאי מכל תביעת הנושה.
השלבים הבאים אפשריים אם החייב נמצא חייב ע"י בית המשפט ונקבע שעליו לשלם את החוב שלו. כעת תפקידו של עורך הדין גם כן מתחלק לכמה אפשרויות:
- הסדר חוב – הגעה להבנות עם החייב על פריסת תשלומים לסגירת החוב שלו.
- הוצאה לפועל – אם החייב עדיין מסרב לשלם או להגיע להסדר חוב, יש אפשרות להפעיל את שירותי הוצאה לפועל להטלת סנקציות על החייב, לרבות עיקולים או אפילו לתבוע אותו למעצר.
במרבית המקרים לאחר פסיקת בית המשפט או התערבות של הוצאה לפועל, יש תשלום של החוב וזאת תודות לעורך הדין שדואג לכך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יעל דינר – עורכת דין לגביית חובות בנתניה אשר מעניקה שירות משפטי מבוסס הצלחה בלבד, כך ששכר הטרחה משולם באחוזים מתוך החוב.