אחד המקצועות החשובים ביותר שיש הוא זה של טכנולוג מזון. כמעט את כל המאכלים שאנו אוכלים והם לא טבעיים כמו פירות, ירקות, עוף, בשר או דגים וכדומה – אנו זוכים לטעום אחרי שעברו תחת ידיו של טכנולוג מזון שהתאים את הטעם שלהם כדי שנתחבר אליו.
החטיף שאתם אוהבים, הממרח שאתם לא יכולים בלעדיו או הרוטב שמשדרג את הברביקיו שלכם הם כולם פרי יצירתו של טכנולוג מזון. זהו אחד התפקידים החשובים ביותר שיש בכל חברת מזון או משקאות והוא זה שאחראי על הטעם הסופי של מה שאנו מכניסים אל הפה שלנו.
מה תפקידו של טכנולוג מזון?
התפקיד המרכזי של טכנולוג מזון הוא לתכנן ולפתח מוצרי מזון חדשים, לשפר את הטעם של מוצרים קיימים ולדאוג שהתוצר הסופי יהיה לא רק טעים אלא גם בטוח מספיק כדי שנאכל אותו.
את התפקיד של טכנולוג מזון ניתן לפרט באופן הבא:
- פיתוח מוצרים – טכנולוג מזון מחבר בין מרכיבים שונים כדי ליצור מוצר מזון שיענה על הצורך של קהל מסוים או של בעל חברת המזון שהוא מועסק בה. יצירת מתכונים חדשים למוצרי מזון דורשת ידע מעמיק ויכולת לשלב בין רכיבים שונים תוך כדי שימת לב לרכיבים אלרגניים, מציאת חלופות צמחיות או מין הטבע ומזון פונקציונלי.
- אבטחת איכות – השילוב בין הרכיבים השונים היוצרים את המזון שהוא התוצר הסופי חייב לעמוד בדרישות תקן של משרד הבריאות או של התעשייה עצמה, לשמור על ערך תזונתי ולהבטיח מזון איכותי, נקיטת אמצעים למניעת זיהומים וכדומה.
- ניתוח חושי – אחד השלבים החשובים ביותר בכל הכנה של מוצר מזון חדש או שינוי של מוצר קיים הוא בחינות של טעם, מרקם ומראה של המוצר כדי לוודא שהוא יתאים לצרכנים שהם קהל היעד שלו.
- אחסון ותפוגה – טכנולוג מזון עורך בדיקות כדי לוודא מה הם תנאי האחסון הטובים ביותר של המוצר ומה תאריך התפוגה שניתן לתת לו על מנת להבטיח שיהיה טרי ואיכותי עבור הצרכנים.
- קיימות – נושא שהוא חדש יחסית לאחרים אבל חשוב לא פחות הוא קיימות. טכנולוג מזון מודרני מקפיד על שילוב של חומרי אריזה ידידותיים לסביבה ושימוש במשאבים שיבטיחו הפחתה של בזבוז מזון.
כל אלו יחדיו מבטיחים שהתוצר הסופי יהיה טעים, נעים למראה, בטיחותי לשימוש וגם ידידותי לסביבה.
מה דרוש כדי להיות טכנולוג מזון?
טכנולוג מזון הוא מי שיש לו תואר במדעי המזון, טכנולוגיית מזון או השכלה מקבילה לכך. הלימודים כוללים מיקרוביולוגיה, כימיה של המזון, עיבוד ואריזה. את כל זאת לומדים בתואר ראשון וניתן להמשיך כמובן לתואר שני או דוקטורט בתחום או בנישה כלשהי בו.
איפה מעסיקים טכנולוג מזון?
יש כמה מקומות בהם טכנולוג מזון יכול למצוא תעסוקה:
- חברות ייצור מזון – נקודת המוצא הרחבה ביותר היא ענף המזון כמובן. בכל חברה שכזאת יש מחלקות מחקר ופיתוח ששוקדות על פיתוח מוצרי מזון חדשים או שדרוג של מוצרים קיימים.
- ארגון ממשלתי – משרד הבריאות וגופים נוספים מעסיקים טכנולוגי מזון כדי לוודא שהחברות עומדות בתקנים הנדרשים ולצרכי קידום של תקנות בטיחות ואיכות במוצרים חדשים.
- שרותי ייעוץ – יש מי שבוחרים להעניק שירותי ייעוץ מזון לחברות, מוסדות או עסקים בתחום המזון לגבי פיתוח מוצרים, אבטחת איכות או עמידה בתנאים של רגולציה.
טכנולוג מזון הוא ללא ספק תפקיד רב חשיבות עבור כל אחד והוא גם בין המעניינים שישנם כיום.
המאמר נכתב בשיתוף עם אטלס יועצים, חברת ייעוץ מזון בחיפה אשר מעניקה שירותי ייעוץ ליצרנים ומפעלים בפריסה ארצית.