המדינה דוחפת פרויקטים של התחדשות עירונית ואפשר לראות בכל הארץ עלייה חדה במספר יחידות הדיור שקיבלו היתר בנייה במיזמים של פינוי בינוי או תמ"א 38. למרות שיש מטרה להגביר את היצע הדירות בפריפריה, את עיקר העלייה ביחידות הדיור אפשר למצוא דווקא בערים הגדולות במרכז הארץ.
הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מציגה בשנת 2022 עלייה חדה באישורי תכניות ובמתן היתרי בנייה של התחדשות עירונית בכל רחבי הארץ. בשנה זאת נרשם זינוק של מעל 70 אחוז במספר יחידות הדיור שקיבלו היתר בניה בפרויקטים של פינוי בינוי וזינוק של 27 אחוז בפרויקטים של תמ"א 38.
מהן הערים המובילות באישור פרויקטים של התחדשות עירונית?
הפריפריה עדיין נותרת מאחור בכל הקשור לפרויקטים של התחדשות עירונית, למרות שהיא זאת שאולי זקוקה להם יותר מכל. את עיקר העליות באישורים ובהיתרי הבניה אפשר לראות בערים הגדולות בארץ ורובן בגוש דן והמרכז.
הערים המובילות:
- קריית אונו – 4320 דירות
- ירושלים – 3642 דירות
- תל אביב-יפו – 3018 דירות
- בת ים – 2822 דירות
- חיפה – 2454 דירות
- יהוד-מונסון – 2256 דירות
- רמת גן – 2156 דירות
- נתניה – 2113 דירות
- חדרה – 1683 דירות
- אשדוד – 1601 דירות
מדובר בסה"כ עשרות אלפי יחידות דיור חדשות שיוצאות לדרך.
היכן יש את רוב ההיתרים לתמ"א 38?
הערים המובילות במתן היתרי בנייה לפרויקטים של תמ"א 38 הן:
- תל אביב
- ירושלים
- חיפה
- אשדוד
- רמת גן
- פתח תקווה
- בני ברק
- ראשון לציון
- בת ים
- חולון
גם כאן ניתן לראות שעיקר הפעילות היא בערים הגדולות בכלל ובאלו של מרכז הארץ בפרט.
מדוע רוב הפעילות היא בערים הגדולות ובמרכז?
על פי עו"ד יאיר רוזנר, עורך דין התחדשות עירונית עם ניסיון של שנים ארוכות של ייצוג דיירים בעסקאות פינוי בינוי, בינוי פינוי או תמ"א 38, יש כמה סיבות לכך שרוב הזינוק במתן תכניות והיתרי בניה של התחדשות עירונית הם במרכז הארץ או בערים הגדולות.
- ביקוש – מטבע הדברים קיימים ביקושים גדולים יותר בערים גדולות או במרכז הארץ, שם מצוקת הדיור גבוהה יותר מאשר בערים קטנות בפריפריה. כאשר יש ביקושים גבוהים לקניית דירות, יש גם יותר עניין של דיירים ויזמים לנצל את המצב לפרויקטים של התחדשות עירונית.
- רווחיות – אפשר להבין לבד שהרווחים של יזם מפרויקט במרכז הארץ הוא גבוה יותר מפרויקט דומה בפריפריה. ערך הדירות במרכז גבוה יותר ולכן גם היזם ירוויח מכך וגם הדיירים ייהנו מעליית ערך רבה יותר בתמורה שיקבלו תמורת ההשתתפות שלהם במיזם, בין אם הוא של פינוי בינוי או תמ"א 38.
על פי עו"ד רוזנר, אנו נמצאים בתקופה של ריביות גבוהות וסביר להניח שהעליות החדות ייעצרו מעט בשנה הקרובה, אם כי המגמה של פרויקטים בעיקר בערים הגדולות ובמרכז הארץ תימשך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יאיר רוזנר – עורך דין מקרקעין אשר מעניק ייעוץ, ליווי או ייצוג דיירים בפרוייקטים של התחדשות עירונית בפריסה ארצית.