יש לא מעט תאונות שמתרחשות בשטחים ציבוריים או ברחובות. התאונות הללו מכונות "תאונות ברשות הרבים, והן יכולות להיות באשמה של תחזוקה לקויה על ידי העירייה. במקרה שכזה יש לכל אחד זכות לתבוע את העירייה על כך.
רשויות מקומיות ועיריות רבות לא משקיעות את הנדרש מהן בתחזוקה שוטפת של העיר. מצב זה מוביל לכך שייתכנו מפגעים שונים ברחבי העיר ואלו יגרמו לתאונות של נוסעים או הולכי רגל ברחבי הרשות המקומית.
תאונות אלו מכונות תאונות ברשות הרבים והן מתרחשות בארץ מדי יום על בסיס קבוע. הזכות שעומדת למי שנפגעו כך הוא להגיש תביעת נזיקין נגד רשות מקומית שבשטח שלה נגרמה להם הפגיעה\התאונה.
באיזה מצבים אפשר לתבוע את הרשות המקומית?
תביעת נזיקין שמוגשת נגד העירייה מוגשת למעש הנגד חברת הביטוח של אותה רשות מקומית אשר מבטחת אותה לתביעות של תאונות ברשות הרבים (בין השאר).
יש כמה מצבים מהם אפשר להגיש תביעת נזיקין נגד רשות מקומית ואלו כמה דוגמאות מייצגות:
- תאונה ברשות הרבים – אלו תביעות נפוצות מאוד ונוגעות למפגעים שונים בשטח הרשות המקומית. דוגמא לכך היא מעידה בשל מדרכה סדוקה או שבורה. דוגמא אחרת היא פינוי זבל לקוי שגורם לנזילה של שמנים על המדרכה ומשם הדרך להחלקה ופציעה קלה.
- נזקים לרכוש – עוד סוג של תביעות הם כאלו שנוגעים יותר לרכוש, לרוב מדובר על כלי רכב. נסעתם והרכב קיבל מכה חזקה עקב בור גדול בכביש או בלילה חורפי נפל על הרכב גזע של עץ וגרם לנזק? אתם רשאים לתבוע.
- מטרד לציבור – אלו מקרים מעט מורכבים יותר ופחות נפוצים אך נוגעים למטרד של תושבים בשל חוסר טיפול של העירייה. דוגמא לכך הוא רעש מוגזם בלילה עקב עבודות בגן ציבורי קרינה ברמה גבוהה בעקבות אישור של העירייה לחברת סלולר וכן הלאה.
כל המקרים הללו יכולים להצדיק תביעה נגד הרשות המקומית.
איך תובעים רשות מקומית?
תביעה מול גוף גדול עם גיבוי של עורכי דין כמו רשות מקומית יש לעשות אך ורק באמצעות משרד עורך דין נזיקין שיש לו ניסיון בכך. חשוב מאוד לבדוק את הסיטואציה לעומק ולמצוא אם אכן יש עילה לתביעה ומה הסיכויים שלה להצליח. במידה ונמצא שיש סיבה שכזאת וסיכוי יותר מסביר לנצח בתביעה, כדאי להגיש אותה.
כדאי מאוד לתעד את המפגע, לאסוף מסמכים שמעידים על הפגיעה, הפציעה או הנזק שהמפגע גרם, לדווח על כך למוקד העירוני (גם כן לתיעוד) ואם יש עדים לאירוע אז מומלץ לאסוף עדויות.
רק לאחר שיש מספיק "חומר" להוכיח את הטענות שלכם ואת הנזק שנגרם לכם בשל כך, כדאי לתבוע את העירייה.
יש לזכור שהעירייה מנסה תמיד לצמצמם את היקף הנזק ואולי אף לטפל במפגע במהירות כדי להציג עצמה באור חיובי לתושבים ובפני בית המשפט (אם וכאשר) ולכן חשוב להתנהל נכון לאורך כל הדרך ולעמוד על שלכם בקשר לגובה הפיצוי המגיע לכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד טל בייצר – עורך דין נזיקין בצפון אשר עוסק במימוש זכויות רפטאויות מול חברות הביטוח, המוסד לביטוח לאומי או הרשות המקומית להשגת הפיצוי המקסימלי. אם אתם מחפשים עורך דין נזיקין בקריות או עורך דין נזיקין בחיפה – המשרד הוא הכתובת !