כ- 25000 תיקים של פשיטת רגל נפתחו בשנת 2022 בישראל. מדובר על עלייה של 9% בהשוואה לשנה הקודמת והצפי הוא שבשנה הקרובה תהיה עלייה נוספת בפתיחת התיקים הללו. הסיבה לכך היא יוקר המחייה הגבוה בישראל, עלייה חדה בשיעורי הריבית שינויים בחקיקה בכל הנוגע לעניין פשיטת רגל.
המצב הכלכלי בישראל הולך ומחריף בשנים האחרונות. השפעות הקורונה, חוסר היציבות השלטונית, העלאות חדות בשיעורי הריבית והתנהלות לא מספיק זהירה של ישראלים רבים מבחינה פיננסית, הובילו לעלייה של 9 אחוזים במספר תיקי פשיטת הרגל שנפתחו בישראל בשנת 2022.
כמובן שאין טעם להיות אופטימיים מדי לגבי העתיד כי עליה דומה צפויה בשנת 2023 ומי יודע מה הלאה. עוד גורן לכך שישראלים רבים בוחרים להכריז על עצמם פושטי רגל ללא יכולת החזר חובות היא תיקון לחוק פשיטות הרגל שנחקק ממש לפני בוא הקורונה לעולם והקל רבות על חייבים שנקלעו בתום לב למצב שכזה.
מהו התיקון לחוק שמקל על החייבים?
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי נועד להחליף את הסיטואציה של פשיטת רגל שהייתה נהוגה בישראל במשך עשרות שנים. בשיטה הקודמת ההתייחסות הייתה בעיקר לגבי גביית החובות של החייב, דבר שגרם לחייבים רבים למשוך לאורך שנים את ההליך ולנסות להתחמק מהחזר חובות ואילו כיום הגישה היא לא רק לטפל בהחזר חובות אלא גם בשיקום כלכלי של החייב, כדי שזה יוכל להמשיך בחייו לאחר החזר חובותיו.
החוק מתייחס בצורה מעט שונה בין פשיטת רגל של אדם פרטי ובין פשיטת רגל של חברה בע"מ (תאגיד) ויש לדעת את ההבדלים לפני שבוחרים לפנות לשירותי עורך דין פשיטת רגל כדי שיעזור לכם לעבור את התהליך הזה.
פשיטת רגל של אדם פרטי
השלב הראשון הוא הגשת בקשה לבית המשפט באזור המגורים של החייב. הבקשה צריכה לפרט את הסיבות שהובילו אותו לצבירת החובות, מדוע אין הוא יחזור להחזיר את מלוא החוב שלו ומה הוא כן יכול להחזיר וכיצד.
במידה והבקשה נמצאת תקינה ומקובלת על בית המשפט, ימנוה לחייב ממונה על הליכי חדלות פירעון כדי שזה יתחיל בהליך מול כל המעורבים בעניין (החייב והנושים). כמו כן במהלך התהליך יוקפאו נגד החייב כל ההליכים האחרים שהנושים העמידו מולו (הוצאה לפועל וכדומה). בנוסף לכך על החייב יחולו מגבלות של אי יציאה לחו"ל, התנהלות רק באמצעות מזומן ועוד.
לאחר בחינה מעמיקה של מצב החייב והיכולות שלו, ותוך כדי השארת מספיק תקציב לקיומו וקיום משפחתו, יוחלט על הסכום אותו יחזיר לנושים ועל פריסת הסכום כולו לתשלומים, לרוב עד 36 תשלומים שווים.
בהנחה שהחייב הסכים לכך, יחל התהליך והוא ישלם את הסכום שנקבע לו מדי חודש לטובת הנושים שלו עד שיסיים את התשלומים כולם.
לאחר שכל החובות שולמו, על פי הסכום שנקבע לחייב, יוכרז הפטר חוב לגביו והוא יוכל לשוב לחיים הרגילים שהיו לו קודם לכן ובתקווה שלא ייקלע שוב לחובות חדשים.
פשיטת רגל של חברה בע"מ
ההתייחסות לברה בע"מ מעט שונה והתהליך מתמקד ראשית כל בשאלה אם כדאי להשאיר את החברה עובדת כי זאת הדרך הטובה ביותר לייצר הכנסות שיאפשרו הסדר חובות או האם כדאי לפרק את החברה ולהגיע להסדר חוב עם הנושים.
אופציה אחרת לעתים היא מכירת החברה לחברה אחרת ותשלום החובות לנושים מסכום המכירה.
בכל מקרה כדאי תמיד לקבל יעוץ משפטי של עורך דין פשיטת רגל שמתמחה בכך ויכול לבחור עבורכם את המסלול הטוב ביותר להחזר חוב ושיקום כלכלי במידת האפשר.
המאמר נכתב בשיתוף עם Legal Help – משרד עורכי דין לענייני פשיטת רגל בנתניה אשר מעניק ייעוץ משפטי לחייבים בעלי חובות של מאות ומיליוני שקלים. אם אתם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בחיפה או עורך דין פשיטת רגל בחדרה – פנו עוד היום לקבלת ייעוץ ללא כל התחייבות!