כל עובד בישראל, כזה העובד אצל מעסיק פרטי קטן, בחברה גדולה או בגוף ציבורי כלשהו, רשאי להגנה על מקום העבודה שלו. בשל כך יש לזמן כל עובד לשימוע לפני פיטורין. מדובר על הליך בו העובד יכול להציג את הסיבות שיש כדי להשאיר אותו במקום העבודה ולתת מענה לסיבות שהמעסיק מציג בפניו, והן העילה לפיטורין שלו. מדובר על הליך חשוב ביותר שאפשר לרבבות עובדים בישראל להציל את מקום העבודה שלהם.
בישראל אי אפשר לפטר עובדים על המקום רק כי עשו טעות כלשהי בעבודה או כי המנהל שלהם קם על צד שמאל. פיטורין של עובד שכיר בישראל חייבים להיות עם סיבה מוצדקת לכך ותוך ניהול הליך שימוע לפני פיטורין שייקבע לעובד. לרוב מדובר על הליך של מספר ימים מרגע ההחלטה ועד הפיטורין בפועל, אם יוחלט לבצע אותם לאחר השימוע. מצב זה מונע פיטורין בגלל "עצבים" או ללא סיבה מוצדקת.
מה זה שימוע לפני פיטורין?
הליך של שימוע לפני פיטורין הוא מנגנון שנועד לאפשר לכל עובד להגן על עצמו בפני פיטורין. הדרך לעשות זאת עוברת כמה שלבים מחייבים כלפי המעסיק והעובד, בסיומם יחליט המעסיק או לפטר את העובד או לא.
הליך שימוע לפני פיטורין כולל כמה תנאים:
- המעסיק העביר זימון בכתב לעובד אודות השימוע, הסיבות לכך, מקום וזמן לשימוע.
- העובד רשאי לבקש הארכה של ימים נוספים להתכונן לשימוע והמעסיק יכול אך לא חייב לאשר זאת.
- המעסיק חייב להגיע לשימוע ברוח חיובית לשמוע את העובד ולאפשר לו לשמור על מקום העבודה שלו.
- במהלך השימוע המעסיק ישמיע לעובד את הסיבות לפיטוריו ואלו חייבות להיות סיבות רלוונטיות ועל בסיס הוכחות לכך שיש לפטר את העובד ולא "סתם כך".
- העובד רשאי להציג את טענותיו בתגובה לסיבות שהציג המעסיק שלו ולהסביר מדוע טעות בידיו (של המעסיק) ולמה הוא רוצה וזכאי להמשיך להישאר במקום העבודה.
- במהלך השימוע העובד רשאי לצרף אדם נוסף שיהיה נוכח במקום. זה יכול להיות חבר, קרוב משפחה, חבר וועד עובדים או עורך דין דיני עבודה שמייצג את העובד.
מה החשיבות של שימוע לפני פיטורים?
שימוע לפני פיטורין הוא בעל חשיבות גבוהה ביותר. ראשית כל הדבר מאפשר לכל עובד להגן על העסקתו במקום העבודה שלו. מעבר לכך הוא מחייב את המעסיק לסיבה מוצדקת לפטר את העובד. הדבר מוביל לכך שיש לא מעט מקרים בהם שימוע לפני פיטורין הציל את העסקתו של העובד והכל שב למסלולו כפי שהיה קודם לכן.
בנוסף לכל זאת עבור בתי הדין לעבודה יש חשיבות גבוהה להליך שימוע תקין של עובד שפוטר. אם ההליך לא התקיים או אם היה בו פגם, רשאי העובד המפוטר לתבוע פיצויים נוספים מהמעסיק שלו על פיטורין שלא בצדק וכדומה. זאת סיבה נוספת לחשיבות של יעוץ וליווי עורך דין דיני עבודה בעת שימון לשימוע לפני פיטורין.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר, עורך דין דיני עבודה, אשר מעניק ייעוץ משפטי לעובדים או ייעוץ משפטי למעסיקים בשלל נושאים משפטיים.
לעוד עורכי דין מומלצים בנתניה, ניתן לגשת אל Lawpedia האנציקלופדיה המשפטית.