פגיעה בעבודה, בין אם בשטח מקום העבודה או כאשר אתם בדרך אל מקום העבודה, ממנו הביתה או במסגרת פעילות מקצועית שקשורה לעבודה, היא סיטואציה לא מתוכננת, מבלבלת ומפתיעה. לכן חשוב לשנן מראש מה יש לעשות כדי להתנהל נכון ולקבל את המגיע לכם מביטוח לאומי ו/או מחברת הביטוח.
פגיעה בעבודה יכולה להיות בכמה סיטואציות שונות כשהמשותף לכולן הוא שהמקרה לא מתוכנן, מפתיע ולעתים גורם לבלבול והתנהלות שיכולה להזיק לכם בהמשך, את תחליטו לתבוע את הביטוח הלאומי או חברת הביטוח של המעסיק או כלי רכב שמעורב בפגיעה.
10 טיפים לנפגעי עבודה
כדי שלא תעשו טעויות יקרות ערך ריכזנו עבורכם 10 נקודות מפתח להתנהלות נכונה במקרה של תאונה בעבודה בכל סיטואציה.
- תיעוד המקרה – חובה להתחיל בתיעוד של נסיבות האירוע כל עוד הפרטים "טריים" בראש. כמו כן לנסות לצלם את מקום האירוע והמקרה עצמו בתמונות ווידאו אם אפשרי.
- איתור עדים – אם יש עדים לאירוע יש לבקש מהם מספר טלפון ליצירת קשר עתידי במידת הצורך או שלפחות יעבירו לכם תמונות מהאירוע אם צילמו גם כן.
- טיפול רפואי – לא משנה אם כואב לכם או יש פגיעה שרואים בעין, חובה להתפנות לחדר המיון או למוקד הרפואי שאתם חברים בו כדי לעבור בדיקה וטיפול במידת הצורך. לעתים רק לאחר יומיים שלושה יופיעו תסמינים שקשורים לאירוע, כמו סחרחורות, כאבים, בחילות וכדומה. יש לבקש לציין שהבדיקה והטיפול עקב תאונת עבודה.
- החתמת המעסיק – יש לגשת למעסיק ולבקש שיחתום לכם על טופס 250 – טופס אישור פגיעה בעבודה. (לעצמאים יש טופס 283).
- אישור מחלה – יש להציג את הטופס (250) כדי לקבל ימי מחלה בשל הפגיעה בעבודה. ניתן לעשות זאת לפני הטיפול הרפואי הראשוני או אחרי שהטופס בידיים שלכם.
- דיווח למשטרה – במקרה שמדובר על תאונת דרכים יש לגשת למשטרה ולדווח על התאונה. חובה לציין כמובן את הקשר של התאונה לעבודה שלכם (בדרך לעבודה, במסגרת העבודה וכן הלאה).
- תיעוד רפואי – את כל הניירת הרלוונטית לבדיקות, הדמיות, טיפולים או ביקור אצל מומחים יש לתעד ולאסוף בצורה מסודרת למקרה הצורך בשימוש עתידי.
- תיעוד הוצאות – חובה עליכם לתעד כל הוצאה שקשורה לאירוע שעברתם. נסיעות לטיפולים או רופאים, תשלום לרופאים מומחים, רכישת תרופות או ציוד עזר וכן הלאה. הכל מצטבר לסכומים גבוהים ויש לתעד זאת כדי לשתף בתביעה העתידית.
- יעוץ משפטי – מומלץ מאוד לגשת למשרד עורך דין תאונות עבודה עוד בראשית התהליך אך גם בשלב הזה אפשרי לגשת לעורך דין עם כל התיעוד והמסמכים שברשותכם ולבדוק מה האפשרויות המשפטיות העומדות לזכותכם ומה כדאי לעשות.
- הגשת תביעה – בפרק זמן של עד 12 חודשים מיום האירוע אתם יכולים להגיש תביעה לביטוח הלאומי. כדאי לעשות זאת מהר ככל שניתן, כאשר יש לכם מספיק ניירת רפואית רלוונטית לאירוע ובליווי של עורך דין נזיקין כמובן. חובה לקבל אישור על כל מסמך או נייר שהעברתם לידי הביטוח הלאומי. הגשת תביעה מול הביטוח הלאומי יכולה לארוך זמן רב ולהיתקל בבירוקרטיה מעיקה ומתישה. חייבים סבלנות וליווי משפטי לאורך כל הדרך.
לסיכום נציין שחשוב להתנהל נכון במקרים של תאונה או פגיעה בעבודה וכל מסמך או תיעוד יכולים לעזור לכם בהמשך הדרך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס, עורך דין נזקי גוף, אשר מתמחה בהגשת תביעות מול המוסד לביטוח לאומי, חברות הביטוח והפנסיה הגדולות במשק.