חוק רישוי עסקים בישראל הוא חוק חשוב מאוד שנועד להגן על העובדים והלקוחות בעסקים מסוגים שונים. עסקים אלו מוגדרים תחת 10 קטגוריות שהוגדרו כחייבות עמידה בתנאים שונים לקבלת רישיון עסק. בשנים האחרונות יש רפורמה משמעותית בנושא זה כדי להקל על קבלת רישיון העסק ו/או לקצר את התהליך לקבלתו עבור עסקים רבים.
בישראל יש לא מעט חוקים בירוקרטיים שיש להם סיבה טובה שחוקקו אותם. אחד החוקים הללו הוא חוק רישוי עסקים שנועד לדאוג לבטיחות של עסקים שונים הן כלפי העובדים במקום והן עבור הלקוחות של אותם עסקים.
הבעיה עם חוק רישוי עסקים היא שהוא לא עודכן או התקדם עם הזמן לאורך שנים ארוכות ולכן לאחרונה יש רפורמה של ממש כדי לרענן את החוק, לאחד את התנאים של עסקים מקבילים ולבטל את הצורך של כמה סוגי עסקים בהוצאת רישיון עסק.
איזה עסקים חייבים רישיון עסק בישראל?
נכון להיום יש 10 קטגוריות שמרכזות את העסקים שחייבים בהוצאת רישיון עסק בישראל כדי שיוכלו לפעול בצורה חוקית.
- בריאות, רוקחות וקוסמטיקה
- דלק ואנרגיה
- חקלאות ובעלי חיים
- מזון
- מים ופסולת
- מסחר ושונות
- עינוג ציבורי, נופש וספורט
- רכב ותחבורה
- שירותי שמירה ואבטחה, נשק ותחמושת
- תעשייה, מלאכה, כימיה ומחצבים
כל קטגוריה כוללת מספר שונה של עסקים עם תנאים והתחייבויות שונות שעליהם לעמוד בהם כדי לצורך קבלת רישיון עסק. את הרישיון מקבלים אחרי עמידה בבדיקות של גופים דוגמת משרד הפנים, משרד הבריאות, המשטרה, מכבי האש, המשרד להגנת הסביבה, הרשות המקומית וכדומה. לכל סוג עסק הגופים שרלוונטיים עבורו לצורך עמידה בתנאים המצופים ממנו.
מה התהליך לקבל רישיון עסק?
התהליך להוצאת רישיון עסק מתחיל בד"כ ברשות המקומית בה העסק מוגדר או פועל. הרפורמה החדשה איחדה את התנאים והמסמכים שיש לרכז עבור כל רשות שכזאת בהתאם לקטגוריה המתאימה כמובן.
לאחר שמקבלים את המסמכים והטפסים הרלוונטיים, יש למלא אותם ולהתחייב כי כל מה שהתחייבתם עליו נכון. בעבר היה צורך להמתין עד לבדיקה של הגופים הרלוונטיים שאכן המסמכים עומדים בתנאים שהתחייבו להם, אך כיום בזכות הרפורמה החדשה, יש הליכים מזורזים יותר שמאפשרים מילוי הטפסים, הגשה שלהם ותחילת פעילות עד שתתקיים בדיקה שלכם על ידי המוסדות והגופים שצריכים לבצע זאת.
הליכים מזורזים לתחילת פעילות העסק בטרם התקבל הרישיון:
- רישוי על בסיס תצהיר – מיועד לעסקים קטנים שאין בהם צורך לרגולציה גבוהה ויכולים להתחיל לפעול מבלי שייקבע להם זמן לבדיקה ואישורים.
- רישוי על בסיס היתר מזורז א' – היתר שניתן ל 180 יום (יש אפשרות הארכה ל 90 יום נוספים) בהם יש לעמוד בבדיקות של הגופים הנדרשים לכך. מיועד לעסקים קטנים עד גדולים בתחומים יותר רגישים שדרוש להם אישור של גורמים מסויימים.
- רישוי על בסיס היתר מזורז ב' – היתר ל 49 ימי עסקים שמיועד לעסקים יותר רגישים כמו מסעדות, מרכולים ומכוני יופי או קוסמטיקה. בפרק זמן זה יש לתאם בדיקות ואישורים מכל הגורמים המתאימים.
לסיכום, ההמלצה היא לפנות אל עורך דין רישוי עסקים במידה ואתם לפני פתיחת עסק ולא בטוחים מה הרישיון שמתאים עבורכם או איך מוציאים אותו. עורך דין מקצועי יכול לחסוך לכם זמן רב וטעויות יקרות ערך שעלולות להוביל לאי מתן הרישיון או סגירת העסק וכדומה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר, עורך דין רישוי עסקים בנתניה, אשר מעניק ייעוץ, ליווי ותמיכה משפטית לעסקים בנתניה והסביבה.