ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך רב חשיבות עבור כל הנוגעים בדבר. המסמך המשפטי נערך ונחתם בהסכמת הצד הממנה והממונה לכך אך לעתים יש דרישה של ביטול המסמך בשל סיבות שונות. כאן יש תהליך פרוצדורלי שצריכים לעבור כדי לבטל את התוקף של המסמך.
עריכת מסמך ייפוי כוח מתמשך חשובה מאוד עבור כל אדם בוגר. מדובר על מסמך משפטי שהגיח לעולם לפני מספר שנים ובא להסדיר את הטיפול בענייניו של אדם שאיננו יכול לעשות זאת בעצמו, בגין סיבה בריאותית או נפשית.
במסגרת עריכה של ייפוי כוח מתמשך ממנה אותו האדם, כאשר הוא צלול ויכול לעשות זאת, מי שיהיה ממונה על ענייניו הבריאותיים, אישיים ורכושיים (פיננסיים) מרגע שלא יוכל לעשות זאת בעצמו. שני הצדדים חייבים להיות בגירים (מעל 18) וכשירים בעת החתימה על הסכם זה.
לאחר החתימה על המסמך יש להפקיד אותו אצל האפוטרופוס הכללי, וכאשר מגיע הזמן שיש להפעיל את המינוי, ליידע אותו שהתנאים לכניסת המסמך לפועל קיימים בפועל, כדי לקבל את אישורו לכך.
ביטול ייפוי כוח מתמשך יכול להתרחש מכמה סיבות ויש לנהל אותו בשלבים הקבועים בחוק לשם כך.
איך מבטלים ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך מתבטל במספר מצבים אפשריים:
- פטירה של הממנה (מייפה הכוח)
- פטירה של הממונה (מיופה הכוח)
- על פי רצון של הממנה לפני כניסת המסמך לתוקף
- על פי רצון הממונה לאחר כניסת המסמך לתוקף
- על פי פנייה בעניין של קרובי משפחה או חברים של הממנה (שמצאו סיבה לכך)
- על פי החלטה של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין השרעי
יש להודיע לאפוטרופוס הכללי על ביטול של ייפוי הכוח או פקיעתו. ההודעה תימסר ע"י הממנה אם היא מוגשת לפני כניסת המסמך לפועל ואילו לאחר מכן היא יכולה להיות מוגשת על ידי הממונה.
איך פונים לביטול ייפוי כוח מתמשך?
על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, אפשר לבטל ייפוי כוח מתמשך באמצעות פניה און ליין באתר הרלוונטי או בתיאום פגישה אצל האפוטרופוס באזור המגורים של הממנה.
יש למלא את הפרטים הבאים כדי לבטל את ייפוי הכוח:
- פרטי זהות של הממנה והממונה.
- העילה לפקיעת ייפוי הכוח.
- עדכון של קרוב משפחה של הממנה (אם יש כזה).
לאחר בקשת הביטול או עדכון על פקיעת התוקף, תועבר הפניה לאפוטרופוס באזור המגורים של הממנה ועליו לתת מענה לכך עד 3 ימי עסקים מיום קבלת הפנייה.
מה קורה לאחר ביטול ייפוי כוח מתמשך?
אם ניתן אישור לביטול הסכם ייפוי כוח מתמשך על ידי האפוטרופוס הכללי, כל עוד הממנה מתפקד ועשה זאת ביוזמתו, יישאר ללא מיופה כוח לעניין, אלא עם בחר באדם אחר לשם כך באמצעות הסכם חדש. אם הממנה איננו יכול לעשות זאת בכוחות עצמו (לאחר שהמסמך נכנס לתוקף), יהיה תפקידו של האפוטרופוס למנות אדם חדש לטפל בענייניו של הממנה.
ייתכן ואדם זה יהיה מבין קרובי משפחתו, חבריו או אדם זר שמונה לשם כך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס, עורך דין לייפוי כוח מתמשך, אשר מעניק שירות מקצועי עד בית הלקוח. אם אתם מחפשים עורך דין לעריכת ייפוי כוח מתמשך בנתניה – עו"ד לירן גודיס הוא הכתובת!