רשת פייסבוק עם 2 מיליארד חברים ברחבי העולם, מתוכם כמעט 6 מיליון ישראלים, הפכה זה מכבר לזירת הוויכוחים והדיונים הגדולה בעולם ובפער מכל מתחרה אחרת. עקב כך יש בה גם השמצות, קללות ושיימינג שהם הרבה פעמים מעבר לחופש הביטוי, ויותר תחת חוק איסור לשון הרע או פגיעה בזכות לשם טוב. אלו כבר מובילים לכמות הולכת וגדלה של תביעות בבתי המשפט בדרישת פיצוי כספי מהנפגעים.
רשת פייסבוק, הרשת החברתית המובילה בעולם, היא ללא ספק בעלת משמעות גדולה מאוד לעלייה החדה שיש בעשור האחרון בכל הקשור לתביעות לשון הרע בישראל. ברשת יש לא מעט שיימינג, השמצות, קללות ופרסום פוגעני כלפי אחרים על בסיס יומיומי.
אולי יפתיע אתכם אבל מרבית התביעות בגין לשון הרע בפייסבוק אינן מצד סלבריטאים, ספורטאים או פוליטיקאים, אלא על ידי אנשים רגילים שנקלעו לוויכוח או למתקפה של אדם אחר ברשת החברתית ונפגעו מכך. הזכות שעומדת עבורם היא לתבוע פיצוי כספי מהצד הפוגע ורבים אכן פונים לשירותי עורך דין לשון הרע כדי שיתבע בשמן תחת הגדרות חוק איסור לשום הרע.
מדוע לשון הרע נפוצה כל כך בפייסבוק?
לשון הרע נפוצה מאוד בפייסבוק עקב קלות השימוש בה כדי להביע דעה כזאת או אחרת על כל דבר שעולה בדעתכם מביקורת על מנה של מסעדה, ביצועים של ספורטאי או מהלכים של פוליטיקאי וכן הלאה. כל אלו עם יד קלה על המקלדת, מובילים לעתים למעבר מתגובה לגיטימית, גם אם מעט צינית או עוקצנית, ולבין לשון הרע או הזכות לשם טוב כלפי באדם שבצד השני.
כמו כן התפוצה העצומה של כל פוסט בפייסבוק, בעיקר אם מדובר על תגובה בשרשור גדול או בקבוצה פופולארית, יחשוף את הדברים ברבים במהרה ויגדיל את הנזק של הנפגע.
מה לעשות במקרה של לשון הרע בפייסבוק?
במקרה של לשון הרע בפייסבוק, אלו השלבים שיש לבצע על מנת לקבל פיצוי כספי:
- תיעוד – יש לתעד את הפרסום הפוגעני ואת כל התגובות והשיתופים שלו ככל שניתן. יש משמעות להצגת היקף התפוצה של הפוסט הפוגע ומידת הנזק הרב שהוא עלול לגרום לכם.
- לפנות לייעוץ משפטי – לא למהר ולפנות אישית באיומי לשון הרע כלפי המפרסם אלא לבקש ייעוץ משפטי המתייחס לכל התיעוד שאספתם.
- הוצאת מכתב מעו"ד – במידה ועורך הדין שלכם מצא לנכון שיש כאן עבירה של חוק איסור לשון הרע, יגיש עורך הדין הצעה כלפי המפרסם להסיר את הפרסום, להתנצל פומבית ולשלם פיצוי מוסכם מחוץ לכותלי בית המשפט כדי לסיים את הפרשה כמה שיותר מהר.
- תביעה בבית משפט – במקרה ואין מענה או רצון לפיצוי מחוץ לבית המשפט, יש לכם הזכות לתבוע על סך של עד 140,000 שח בגין פגיעה בשם הטוב או פרסום לשון הרע נגדכם – כל זאת ללא חובת הוכחת נזק קיים.
בכל מקרה של לשון הרע, שיימינג או פגיעה בפרטיות, מומלץ לפנות אל משרד עורכי דין אשר מתמחה בלשון הרע והוצאת דיבה. עורך דין לשון הרע והוצאת דיבה, יוכל לבחון את הסיאטואציה בעיניים משפטיות ולהעניק ייעוץ מקצועי אשר מתאים לעיני החוק.