חדלות פירעון ושיקום כלכלי הם הליך אחד שנועד עבור מי שנקלעו לחובות בתום לב וללא יכולת להחזיר את החובות הללו לנושים שלו. באמצעות החוק החדש משנת 2019, אפשר לגשת לבית המשפט בליווי עורך דין פשיטת רגל ולהגיש בקשה לפתיחת הליך שכזה. על ההליך, למי הוא מיועד ואיך יוצאים ממנו – במאמר הבא.
פשיטת רגל היא לא דבר שמישהו חולם להגיע אליו, אך לעתים אין ברירה וזאת הדרך היחידה לצאת מחובות כבדים. להגיש בקשה לחדלות פירעון (פשיטת רגל) יכול כל אדם שצבר חובות לנושים שונים בתום לב ואין הוא יכול להחזיר אותם. כאשר הסכום נמוך מ 150000 שח הפניה והטיפול יהיו דרך הוצאה לפועל ואילו בסכומים גבוהים מכך הטיפול יהיה על ידי הכנ"ר. (האחראי על חדלות פירעון ושיקום כלכלי). כמובן שגם נושים יכולים להגיש בקשה לפשיטת רגל של חייב ולא רק החייב עצמו.
מהו התהליך שמתנהל בפשיטת רגל?
במידה ואתם חשים שפשיטת רגל היא הפתרון היחיד עבורכם, רצוי מאוד לא למהר ולפעול עצמאית אלא לשכור שירותי עורך דין פשיטת רגל שמבין את החוק ויוכל לייעץ לכם על דרכי הפעולה הטובים ביותר לפי המקרה הספציפי שלכם.
יש מקרים רבים שהמלצת עורך דין להסדר חובות עם הנושים דווקא ולא לפשיטת רגל. הסדר חובות שכזה יכול להתנהל ישירות מול הנושים בפיקוח בית המשפט ומבלי להיכנס להתערבות של נאמן בית המשפט ולהיות תלויים בפסיקת השופט לגבי ההסדר. זהו תהליך קצר יותר וללא הכתם של "פושט רגל" שחשוב לחייבים רבים.
במידה וההחלטה היא על הליך חדלות פירעון ושיקום כלכי אז פונים באמצעות עורך דין ישירות לבית המשפט. כעת נכנסים לשלב של כשנה בו ההליכים נגד החייב מוקפאים (הוצאה לפועל, עיקולים וכו') ומרוכזים כל החובות שלו לנושים השונים מצד אחד וכל הכספים או נכסים נזילים שברשותו ויכולים לשמש להחזר חובות.
נאמן בית המשפט המטפל בתיק יעביר את ההמלצות שלו לגבי פריסת החוב וסך החוב שהחייב יכול לעמוד בו ואם בית המשפט יקבל את ההמלצה אז זו תהיה הפסיקה בעניין. בדרך כלל ההליך כולו יארך 3-4 שנים עד לסיומו. לאורך התקופה החייב יקבל הפטר מותנה, ישלם מדי חודש את החוב הפרוס שלו בתשלומים ויישאר לו תקציב מחייה להמשך התנהלות ברמה מספקת ומבלי שיתקשה לממן מקום מגורים או אוכל למשפחתו.
בתום התקופה, ואם שילם את כל חובותיו כפי שסוכם, יכול החייב באמצעות עורך דין פשיטת רגל המלווה אותו, להגיש בקשה לקבלת הפטר שמנקה אותו מכל חובותיו ומגבלות בית המשפט שחלו עליו בשנים הללו. קבלת הפטר מוציאה את החייב לדרך חדשה מבלי להיות חייב לנושים שלו.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עופר פרץ אשר מייצג חייבים פרטיים, חברות ותאגידים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי בפריסה ארצית.